Julkransar i fönstret på Lusthuset. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Jul på Kulturen!

På Kulturen är det julstämning från slutet av november till mitten av januari. Skillnaden märks i julpyntningen i husen inne på friluftsmuseet i Lund. Julen har sett olika ut beroende på tidsperiod, om man har bott i staden eller på landet, om man har varit rik eller fattig. Följ gärna Julspåret som berättar mer om hur olika julen firades av de familjer som en gång bodde i husen.

  

Den första advent varje år, samt dagen före, är det dags för Kulturens populära Julstök. Hela museet präglas då av en genuin julstämning med plats för såväl gamla som nya traditioner. I husen sprakar eldar i spisarna och julborden står dukade. Här finns duktiga hantverkare, en marknadsgata, musik och en rad andra aktiviteter. När skymningen faller tänds hundratals ljus i parken och skapar en magisk julstämning.

Är du intresserad av att hyra ett bord på marknaden eller har du ett hantverk att visa upp? Kontakta då johanna.lisbergjensen@kulturen.com i slutet på september.

Lucia, stjärngossetåg och julgransplundring
På lusseafton den 12 december är det konserter i Bosebo kyrka, där Lucia med sina tärnor sjunger vacker körsång.
På trettondagen, på andra sidan årsskiftet, vandrar stjärngossarna enligt traditionen från 1892 (!) efter stjärnan och sjunger julens sånger. Efter stjärngossetåget hålls en stämningsfull gudstjänst då kyrkan är upplyst av levande ljus.

Julen avslutas med en julgransplundring som sker en söndag omkring tjugonde dag Knut. Då dansar vi ut granen och plundrar den förstås även på godis.

Museet är stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.