Hatt från 1910-talet, inköpt i USA. Ur Kulturens samlingar,  KM 87679

Vårmode från förr

Det fanns en tid då kvinnor ogärna visade sig utomhus utan något på huvudet. Hade man råd så köpte man nya hattar flera gånger om året – i andra fall fick man kanske nöja sig med en gammal sjalett. Under 1900-talets första hälft hade hattmakare och modister fullt upp. I Lund fanns det i mitten av 1930-talet över 10 hattaffärer – idag finns bara en kvar, Dagnys Lundbergs, som ligger i samma hus som Saluhallen.

Inte minst var det förr viktigt med en ny vårhatt till första maj. Hatt och handskar skulle matcha den nya vårdräkten som skulle visas upp när man ”strögade på Bullis” (promenerade på Klostergatan) och kanske avslutade promenaden på Tage Håkanssons konditori på samma gata.

Hatten på bilden är nästan jämngammal med Tage Håkansson konditori. Den är dock inte tillverkad av någon Lundamodist. Troligen är den från 1910-talet och har sannolikt en gång i tiden köpts i USA då kvinnan som ägde hatten bodde där i sin ungdom. Kanske kom inspirationen från skådespelerskan Florence Lawrence som runt 1910 lanserades som världens första filmstjärna?

Hatt från 1910-talet, inköpt i USA. Ur Kulturens samlingar,  KM 87679

Hatt från 1910-talet, inköpt i USA. Ur Kulturens samlingar, KM 87679

Hattens vita och gula små vårblommor sitter på en stomme i så kallad karkas, ett tunt nät av trådomspunnen metalltråd. Karkas kommer från franskans carcasse som betyder benrangel eller stomme och redan 1796 skrev Anna Maria Lenngren i sin dikt Vauxhallen om ”kinder av safflor och barm av karkas”.

Apropå inspiration och mode, mer av den varan finner du i utställningen Staged Fashion som öppnar den 12 april.

Text: Karin Hindfelt, intendent på Kulturen

Hatten finns i våra samlingar, KM 87679.  I Kulturens föremålsdatabas kan du söka efter andra intressanta föremål från våra samlingar.