Målning av Uno Angerstein, Paris 1838 (beskuren bild). Ur Kulturens samlingar.

Parismode 1838

Konstnären Uno Angerstein föddes i Småland 1808 och dog 1874. Han var en verklig mångsysslare: kammarherre, mecenat, skribent, musiker, konstnär, officer, lantbrukare, industriman.

Som konstnär var han knuten till Düsseldorfmålarna tillsammans med de kanske mer kända Nordenberg och Zoll.

I Kulturens samlingar finns ett litet antal teckningar och en större skissbok. Egentligen är den inte en skissbok, utan mer att album med inklistrade teckningar och målningar av Angerstein.  Ur detta album har jag såhär vid höstens början valt en bild med absolut senaste mode! Flärd och mångfald. Mannen till vänster ser kanske för oss stilfull ut. Men hatten är väldigt hög, lockarna extra långa och kragen extra yvig. Han har gula handskar och observera att ett av den tidens viktigaste attribut för en man var vältränade vader. Mannen till höger är mer rebellisk med rutig skjorta, nästan en blus. Observera hur kragen går högt upp i halsen och hur den fästs med ett rosa band. Grön barett med en gigantisk röd tofs fullbordar klädseln. Dessutom bolmar han avspänt på sin pipa.

Vilka de var vet vi inte. Men vi vet att Angerstein mötte herrarna i Paris 1838. Han har också antecknat vad han tyckte om dem: sprättar!

Text: Anders Jansson, intendent på Kulturen

 I Kulturens föremålsdatabas kan du söka efter andra intressanta föremål från våra samlingar.