Foto taget av Ida Ekelund,  från en jul runt sekelskiftet 1900. Okänt vilken familj det är.

Julfoto från sekelskiftet 1900

Julen är en av de tidpunkter på året då man alltid fotograferat. Man samlar familjen på ett gruppfoto. Antingen runt julbordet (oftast med maten uppäten, även om det ser sunkigt ut) eller vid julgranen.

Den här för oss okända familjen, 22 personer, är uppklädda i sina finkläder. Flickan längst fram har en fin, rutig klänning med spetskrage och pojken bredvid sjömanskostym. De äldsta släktingarna sitter i mitten, männen i kostym med vita kragar. Rullgardinerna är nerdragna och de fina spetsgardinerna syns tydligt.

Att det är jul går inte att ta miste på. I taket hänger en krans av grönt med fyra ljus. Det kan mycket väl vara en adventskrans (ett ljus för varje söndag i advent), men de var ovanliga i Sverige. Till vänster står julgranen som en är en bordsgran, klädd med julgransljus, flaggor och flätade hjärtan. Flaggorna, som är modell större och fästa med stålnålar, är från hela världen. På bordet intill står en blomsterkruka, förmodligen med hyacinter, men det är lite svårt att se.

Vi vet inte var bilden är tagen eller när. Negativet, en glasplåt, kommer från fotografen Ida Ekelund (de var hennes glasplåtar man hittade under ett golv våren 2013). Här har hon fotograferat av ett privatfoto. Man kan se att bilden sitter i ett fotoalbum. I ena hörnet skymtar ett fotohörn och upptill ser man att en tidigare bild rivits bort.

Jag gissar att fotografiet är från omkring sekelskiftet 1900. Adventskransen och de flätade hjärtana tyder på att kan vara tagen i Danmark, men julgransljushållarna är av svensk modell. Det som också talar emot att det är taget i Danmark är att flaggorna inte är enbart danska. Efter det olyckliga kriget mot Tyskland 1864 manifesterade man sin nationalism i julgranen, medan man i Sverige gärna blickade ut mot hela världen. Även i julgranen.

Text: Anders Jansson, intendent på Kulturen

 I Kulturens föremålsdatabas kan du söka efter andra intressanta föremål från våra samlingar.