Öppettider sept–april: tisdag till söndag kl 12–16

Findus (Malin Pehrsson) vill gärna ta med barnen på en runda på museeet. Foto: Emmeli Stenberg

Barnkalas

Planera in ert barnkalas på Kulturen! Vi står för lokal och ger barnen en rolig upplevelse, medan ni ordnar med fika. Kalasen hålls under museets ordinarie öppettider och kan bokas året runt. Välj ett tema och kontakta bokningen på bokning@kulturen.com.

Tema 1: Findus går på museum

Findus tar med barnen på en tur genom museet och berättar om sina och Pettsons upptåg. Vi kikar in i utställningar och hus och får en känsla av livet förr. Findus, som bara har Pettson och hönorna att leka med, tar tillfället i akt att leka sina favoritlekar med barnen. För att Findus ska hitta hem igen har Pettson skrivit en vägbeskrivning men den är klurig och barnen får hjälpa till att hitta tillbaka till gården. Kalaset fortsätter nu på egen hand med föräldrarna som ordnat medhavd fika i Verkstan. Därefter finns möjlighet till lek i utställningen Pettson & Findus.

Findus. Illustration: © Sven Nordqvist

 • Pris 1600 kr
 • Max 20 barn, 1 timme med pedagogen
 • Rekommenderas från 6–8 år.
 • Kan bokas följande datum under 2016: 11/9, 25/9, 16/10 och 13/11 kl 12.30-13.30

Tema 2: Ryskalas med ruskiga berättelser

Vår pedagog skapar härligt ruggig stämning med berättelser om mord och spökerier i museets utställningar och gamla hus. Hör om den mördade ärkebiskopen i medeltidskällaren och om den döde museichefen som flyttar möbler om natten i Borgarhuset. Efteråt pustar vi ut med födelsedagsfirande i medeltidsmiljö. Här avslutas kalaset med en timme då föräldrar och barn fortsätter firandet på egen hand, med medhavd fika. Rekommenderas från 7 år.

 • Pris: 1 600 kr
 • Max 25 barn, 1 timme med pedagogen

Tema 3: Gamla lekar & Leksaker på Kulturen

Vår pedagog tar med barnen på en rundtur i museet och berättar om barns liv förr i tiden. Vi tittar på gamla leksaker och provar några lekar från förr. Under tiden dukar de vuxna fram medhavd kalasmat i Verkstan. Rekommenderas från 6 år.

 • Pris: 1 600 kr
 • Max 30 barn, tid med pedagogen ca 1 timme

Tema 4: Medeltidskalas med skattjakt

En pedagog i medeltidskläder möter upp barnen i entrén och tar dem med på en spännande rundvandring i utställningen Metropolis, där barnen får stifta bekantskap med medeltidens Lund. Därefter går pedagogen och barnen tillsammans på skattjakt med medeltidstema i friluftsmuseets olika byggnader. Under tiden dukar de vuxna upp medhavd fika i Dekanhusets medeltidsmiljö, där kalaset avslutas med en timme då föräldrar och barn ägnar sig åt eget firande och lek. Observera att det inte finns elektricitet i Dekanhuset, men förberedelser kan göras i Verkstan.

 • pris 1 600 kr
 • Max 25 barn, tid med pedagogen ca 1 timme
 • OBS! Medeltidskalaset kan endast bokas följande tider:

Lördag 20 aug 15.30-16.30
Lördag 27 aug 15.30-16.30
I båda dessa fallen måste kalaset avslutas med pedagogen.

Lördag 10 sep 12.30-13.30
Söndag 9 okt 12.30-13.30
Lördag 19 nov 12.30-13.30
I de här fallen inleds kalaset med pedagogen.

Lokaler

I ”Verkstan”, vår lokal för skapande, finns bord och stolar, kyl och frys, spis med ugn samt glas, tallrikar och tårtskedar till 30 personer.
I Dekanhuset finns ingen elektricitet, men förberedelser kan göras i Verkstan.

För att göra kalaset extra festligt får ni gärna dekorera borden själva. Mat och eventuellt godispåsar tar föräldrarna med själva. När kalaset är slut, ska lokalerna städas enligt de anvisningar som mottas i samband med bokning.

För bokning och mer information

Välkommen att kontakta oss (mån-fre 09:00–12:00)
Telefon: 046-35 04 32 │ E-post: bokning@kulturen.com