Öppettider sept–april: tisdag till söndag kl 12–16

Servetter, bordstablett, frukostbricka och tändsticksask med motiv från en 1600-talstapet som finns uppsatt på Kulturen.

Museibutiken på Kulturen i Lund

Kulturens museibutik är fylld av sydsvenskt hantverk och modern design inom keramik, träslöjd, smide, textil och smycken. Här kan du hitta böcker på olika teman såsom kulturhistoria, byggnadsvård, konst, design, trädgård med mera. I samarbete med Hemslöjden Skåne har vi materialsatser till yllebroderier som agedynor och jynnen från skånska härader.

Med motiv från 1600-talstapet på Kulturen

Nu har vi tagit fram frukostbricka, servetter, bordstablett och en tändsticksask med motiv från 1600-talstapeter som du kan se här på Kulturen i Lund (bilden ovan).

Tapterna är målade vid 1600-talets slut och visar tre scener ur Alexander den stores fälttåg mot perserna. De är signerade av Jan och Daniel Smit i Amsterdam. Tapetsviten har troligen ursprungligen suttit på den karolinska herrgården Fogelvik, som byggdes av sonen till Arvid B Horn som var statsman och militär under Karl XII:s regeringstid. På 1840-talet byggde hans efterlevande släkt den nya herrgården Hornsberg i östra Småland, och tapeterna flyttades dit. På 1930-talet köpte Kulturen tapeterna och satte upp dem i Hornsbergssalen i Borgarhuset, där de sitter än i dag.

Bordstablett 65 kr
Frukostbricka 198 kr
Servetter 49 kr
Tändsticksask 39 kr

Praliner med Kulturens hus på

Kulturens praliner, finns att köpa i museibutiken. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Nu har vi tagit fram Kulturens egna praliner, med tre av våra hus på! Det ligger sex fina praliner i en guldig ask, perfekt att ge bort när man är bjuden på middag eller som present. Illustrationerna av våra kulturhistoriska hus Blekingegården, Locus Peccatorum och Dekanhuset har gjorts av Anna Redmalm och Ahlgrens Konfektyr har sedan fått i uppdrag att överföra illustrationerna till tre praliner med olika smaker: Tryffel, Havtorn och Kir Royal. En ask med sex praliner kostar 98 kronor.

Gynning-produkter

Under utställningen GYNNING x 3 säljer vi produkter av Carolina Gynning och Agneta Gynning i museibutiken:

Gicléetryck av Carolina Gynnings målning "Protect Me" med passepartout. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Carolina Gynnings målning Protect Me säljs som gicléetryck i en numrerad upplaga. Passepartout ingår men ej ram.

Gynningprodukter som säljs i museibutiken. Foto: Viveca Ohlsson/Kulturen

Vi erbjuder Agneta Gynnings vackra halsband med tibetanska bönepärlor och hängsmycken i brons. Eller varför inte en vinkork eller vinöppnare i brons – både ett bruksföremål och ett konstverk. Vi säljer också en glasfiberskulptur baserad på Carolinas bidrag till Non-Violence Project. Hon är en av många kändisar som har målat Carl Fredrik Reuterswärds numera klassiska skulptur Non Violence, revolvern med en knut på. Skulpturen är en av världens mest kända fredssymboler och står bland annat utanför FN-byggnaden i New York.

Utställningsaffisch GYNNING x 3

Utställningsaffischen finns också att köpa!

Öppettider

Museibutiken har samma öppettider som museet.

Kontakta museibutiken

Tel: 046-350401
E-post: butiken@kulturen.com

Månadens medlemserbjudande

Klicka på länken för att läsa om månadens medlemserbjudande