Barnens Kulturen

Barnens Kulturen

Kulturen är ett barnanpassat museum. Vi anordnar sagostunder, pyssel, slöjdverkstäder, lekar, barnanpassade visningar och mycket mer. Under många helger och lov ordnas särskilda familjeprogram. Vår populära lekplats är ett Kulturen i miniatyr och är alltid tillgänglig.

Utställningar för barn
I utställningen Ting för lek kan man få veta hur barn lekte förr, titta på gamla leksaker, klä ut sig till prins eller prinsessa och provrida en kopia av den gunghäst som Karl XII hade som barn! Vi har även ofta tillfälliga utställningar för barn.

Lek i Onsjöstugan
I ett av husen i friluftsmuseet, Onsjöstugan, finns vår pedagogiska lekstuga där barnen kan leka  Här kan man läsa en fiktiv berättelse om barnen Ola och Pernilla och deras liv i Onsjöstugan under 1850-talet. Sedan kan barnen klä ut sig och leka att de gör Ola och Pernillas sysslor, t ex prova att kärna smör eller duka bordet.

Medeltidslekar
Under vår, sommar och höst kan man prova på dragkamp, gå på styltor eller leka med sköldar och svärd i museiparken.

Kulturens lekplats
Kulturens lekplats består av olika små hus, buss, rutschbana, sandlåda, bollplank, pump med vattenrännor som barnen kan leka fritt på. Där finns även gott om bord och bänkar att äta matsäck vid. Lekplatsen är ett Kulturen i miniatyr.

Familjeprogram
Under helger och skollov har vi ofta program som är speciellt anpassade för barn och familjer, till exempel pysselverkstäder, slöjdkurser och sagostunder. Till vissa program måste man boka plats.

Barnkalas på Kulturen!
Du kan boka barnkalas på olika teman på Kulturen. Under tiden som pedagogerna tar hand om barnen dukar de vuxna fram medhavd kalasmat i vår lokal som rymmer upp till 30 barn.

Att ta sig fram med barnvagn
Kulturens entré finns i Vita huset vid Tegnérplatsen mellan Adelgatan och Stora Algatan. Här hittar ni vår entré, butik, hörsal och toalett med skötbord. Här finns även flera permanenta och aktuella utställningar tillgängliga via hiss.

Angränsande utställningslokaler är också tillgängliga för besökare med barnvagn. Det finns även en hiss i Lekloftet på friluftsmuseets område och det går att låna ramp till Bosebo kyrka. Vet du om att du kommer behöva extra hjälp att ta dig fram inne på museet så tala gärna med personalen i vår entré.

Kulturens två områden är förbundna med varandra via en tunnel och trappa under Adelgatan. För att undvika trappan kan du vända dig till entrén och få hjälp att ta en annan väg mellan områdena. Gångytorna är belagda med singel, bortsett från några kullerstensgator. De kan vara svårframkomliga med barnvagn. Flera hus har dessutom höga trösklar.

Möjlighet att värma barnmat på Kulturkrogen
På Kulturkrogen, som ligger vägg i vägg med Kulturen, finns möjlighet att värma barnmat i samband med att ni äter eller tar en fika. Här finns även barnstolar och restaurangens meny kan anpassas till barnstorlek vid förfrågan. Kulturkrogen är ett populärt lunchställe så tänk på att väntetiderna kan bli lite extra långa dagtid.

Kalendarium

<< Mar 2015 >>
mtotfls
23 24 25 26 27 28 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5